ZOETERMEER - De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) zet sinds kort geregeld 'mystery cars' in bij APK-keuringen. Een woordvoerder van de RDW zei maandag dat er tot nu tussen de tien en twintig auto's door de Rijksdienst anoniem voor een keuring zijn weggebracht.

Op deze manier wil de RDW testen of de wettelijk verplichte keuring correct verloopt, of niet onnodig reparaties worden uitgevoerd en extra kosten in rekening worden gebracht. Volgens de zegsman is het nog te vroeg om conclusies te trekken op basis van de controles tot nu toe met de 'mystery cars', maar "het lijkt mee te vallen".

De woordvoerder spreekt van een extra instrument naast de andere controlemiddelen die de RDW al heeft. De Rijksdienst streeft ernaar elk jaar 3 procent van de circa 6,6 miljoen APK-keuringen te controleren. In 2004 werden een kleine 6500 bedrijfsbezoeken uitgevoerd en ongeveer 196.000 steekproeven verricht onder de bijna 27.000 keurmeesters.

"Dat betekent dat we wel een aantal keer per week ergens op de stoep staan om de gang van zaken te controleren", aldus de zegsman. Volgens hem is het aantal misstanden de afgelopen jaren nagenoeg stabiel. Vorig jaar leidde de bedrijfsbezoeken in 750 van de gevallen tot een sanctie en kregen de keurmeesters er in totaal 622 opgelegd.