TEHERAN - De Iraanse president Ahmadinejad heeft zondag gezegd dat hij over aanwijzingen beschikt dat Groot-Brittannië betrokken is geweest bij de bomaanslagen in de stad Ahvaz, waarbij zaterdag vijf mensen om het leven kwamen. Volgens Ahmadinejad zijn de Iraanse veiligheidsdiensten gestuit op "Britse voetafdrukken" in vroegere aanslagen in het gebied.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Britse ambassade in Teheran heeft zaterdag nog haar afschuw uitgesproken over de aanslagen in Ahvaz en elke betrokkenheid bij voorgaande incidenten ontkend. In de regio was al in april sprake van explosies en geweld tussen demonstranten en politie.

Ahmadinejad zei zondag dat "de aanwezigheid van Britse troepen in het zuiden van Irak en langs de Iraanse grens de oorzaak is van het gevoel van onveiligheid voor Irakezen en Iraniërs".

Diplomatieke spanning

De afgelopen weken is er sprake van stijgende diplomatieke spanning tussen Groot-Brittannië en Iran. De Britse premier Blair zei afgelopen week dat er aanwijzingen zijn dat Iran en de door Iran gesteunde terroristische groepering Hezbollah betrokken waren bij aanslagen op Britse troepen in het zuiden van Irak.

Londen is ook een van de drijvende krachten achter de pogingen van westerse landen om Iran zo ver te krijgen dat het land openheid geeft over zijn nucleaire programma en de afspraken met het Internationale Atoomagentschap IAEA naleeft.