ISLAMABAD - Zware regenval en rukwinden bemoeilijken de hulpverlening aan de overlevenden. De meer dan 65.000 gewonden en 3,3 miljoen daklozen kunnen nauwelijks worden voorzien van medische hulp, tenten, eten en drinken.

Het dodental van de aardbeving in Pakistan is gestegen tot boven de 53.000. Dat heeft Sikandar Hayat Khan, de premier van het Pakistaanse deel van Kashmir zondag gezegd. Volgens hem zijn er alleen al in Kashmir 40.000 mensen omgekomen.

Dodental

In andere delen van Pakistan, met name in de North West Frontier Province, is het dodental al tot boven de 13.000 gestegen, zo lieten de Pakistaanse autoriteiten eerder weten. Volgens de premier kan het dodental nog sterk stijgen. In veel steden is het puin van ingestorte huizen nog niet opgeruimd. Daaronder zouden nog tientallen doden kunnen liggen.

Helikopterongeluk

Zes Pakistaanse militaren zijn zondag om het leven gekomen toen de legerhelikopter waarin zij zaten verongelukte in de regio Kashmir. De helikopter was ingezet voor hulpverlening en had net een lading afgeleverd in de stad Bagh.

De heli werd bestuurd door een zeer ervaren piloot en was een van de weinigen die er op uit was gestuurd. Vrijwel alle 58 helikopters die voor het reddingswerk worden ingezet moesten voor de tweede achtereenvolgende dag aan de grond blijven door het slechte weer.

Modderpoel

Zeer veel dorpen in het getroffen gebied kunnen alleen vanuit de lucht worden bereikt. De aardbeving en de regenval heeft veel wegen veranderd in ontoegankelijke modderpoelen. Het dodental dat zondag is genoemd, zal hoogstwaarschijnlijk nog flink stijgen. Bijna vijfhonderd dorpen zijn nog niet door hulpverleners bereikt.

Schade

Met behulp van satellietfoto's proberen de autoriteiten vast te stellen of er veel schade is, maar op de tweedimensionale foto's is slecht te zien hoe erg een plaats er aan toe is.

Overlijden

Lokale en buitenlandse artsen vrezen ook dat duizenden, mogelijk tienduizenden mensen die gewond zijn geraakt bij de beving de komende paar dagen zullen overlijden omdat er geen hulp komt in de afgelegen dorpen. De wonden van veel slachtoffers gaan ontsteken en als er niet snel wordt ingegrepen zullen zij sterven aan koudvuur.

Ook onderkoeling, infecties en epidemieën liggen op de loer. De daklozen in het koude gebied worden van het natuurgeweld soms alleen afgeschermd door dakjes van golfplaat.

Noodhulp

Het hoofd van de Pakistaanse rampenbestrijdingsdienst, generaal-majoor Farooq Javed zei zondag dat de komende 24 uur de prioriteit ligt bij het opschroeven van de noodhulp aan slachtoffers en het transporteren van gewonden. De Pakistaanse premier Aziz riep landen op vooral tenten en helikopters te sturen.

Weersomstandigheden

De weersomstandigheden maken de hulpverlening echter uiterst moeizaam. De meteorologische diensten hebben voorspeld dat het weer maandag iets beter zal zijn. Daarna zou de temperatuur in het gebied flink kunnen dalen.

Een arts in een kinderziekenhuis in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad riep buitenlandse artsen op vrijwillig hulp te bieden. "Het is een nachtmerrie", aldus prof. Zaheer Abbasi, hoofd van de afdeling kinderchirurgie, "en ik denk dat dit slechts het topje van de ijsberg is".

Kinderen

Acht dagen na de beving hebben reddingswerkers zondag vier kinderen variërend in de leeftijd van een paar maanden tot negen jaar levend onder het puin vandaan gehaald. Dat zei minister Aftab Ahmad Khan Sherpao van Binnenlandse Zaken.

De kinderen werden gevonden nabij Balakot, de zwaarst getroffen stad in de North West Frontier Province.

Financiële hulp

De internationale gemeenschap heeft Pakistan inmiddels 528,2 miljoen dollar aan financiële hulp toegezegd. Premier Shaukat Aziz zei zaterdag dat de materiële schade in zijn land waarschijnlijk tegen de 5 miljard dollar loopt. Volgens de Verenigde Naties duurt het ongeveer tien jaar voordat het gebied weer is opgebouwd. Maar Aziz liet weten dat "wij denken dat het sneller kan".