AMSTERDAM - Palestijnse schutters hebben zondagmiddag drie Israëli's doodgeschoten bij een liftplaats even buiten de nederzettingenblok Gush Etzion ten zuiden van Jeruzalem op de bezette Westelijke Jordaanoever. Drie anderen raakten gewond, aldus de Israëlische krant Haaretz.

Volgens de website van de krant stonden de slachtoffers te wachten toen zij vanuit een passerend voertuig onder vuur werden genomen. De schutter wist te ontkomen naar het naburige Bethlehem. Kort na dit incident schoten Palestijnen op de nederzetting Eli. Daar viel een zwaargewonde.

De al-Aqsa Martelaren Brigade eiste de aanslag bij Gush Etzion op. Tussen radicale Palestijnse groepen en Israël bestaat sinds februari een bestand, maar die wordt door beide partijen geschonden. In juni schoten Palestijnen twee kolonisten dood in de buurt van Hebron.

Aanhangers

Het Israëlische leger heeft de afgelopen weken honderden aanhangers van Hamas in de Westelijke Jordaanoever opgepakt. Ook werden Palestijnse militanten door Israël gedood. De al-Aqsa Martelaren Brigades kondigden eind vorige maand aan een eind te maken aan het bestand met Israël.

Palestijnse staat

Israël trok zich in september na 38 jaar bezettting terug uit Gaza. Israëlische functionarissen waarschuwden toen dat radicale Palestijnen hun strijd zouden verplaatsen naar de Westoever. De Palestijnen willen dat Israël ook dit gebied verlaat zodat een Paletsijnse staat kan worden opgericht.

Islamitische Jihad

In het noorden van de Westelijke Jordaanoever heeft het Israëlische leger de plaatselijke leider van de radicale Palestijnse beweging Islamitische Jihad in Jenin doodgeschoten. Dat meldde Radio Israël op gezag van Palestijnse bronnen.

De 27-jarige Nehad Abu Ghanem opende het vuur op de Israëlische militairen in burger toen die hem probeerden op te pakken. Daarop schoten de Israëli's hem dood. Vorige maand kwam de leider en zijn plaatsvervanger van de Islamitische Jihad in Gaza om door een Israëlische raketaanval.