AMSTERDAM - De Mobiele Eenheid (ME) heeft zaterdag een kraakpand ontruimd aan de Nieuwezijds Voorburgwal in het centrum van Amsterdam. In totaal hield de politie veertien personen aan, van wie twee al in de nacht van vrijdag op zaterdag. De ontruiming had een paar dagen eerder plaats dan gepland omdat de nacht ervoor een feestje in het pand uit de hand was gelopen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Alle verdachten zaten zondag nog vast, aldus een politiewoordvoerder. De ontruiming begon zaterdag rond 16.00 uur. De ME had het pand zowel van de voorzijde als de achterzijde (Spuistraat) benaderd. Rond 18.30 uur gaf de politie de directe omgeving weer vrij. Tijdens de ontruiming moest ook het tramverkeer uitwijken.

Ongeregeldheden

De krakers hadden de Nieuwezijds Voorburgwal 314, dat deels uit bedrijfsruimte en deels uit woonruimte bestaat, een jaar geleden bezet. De rechter besloot onlangs dat het pand moest worden ontruimd. De politie zou dit komende dinsdag doen, maar greep na overleg met justitie eerder in wegens de ongeregeldheden die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatshadden. Ze vreesden dat het in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw zou escaleren.

Openlijke geweldpleging

Op het feest bevonden zich ongeveer zestig personen. De aanwezigen zouden volgens de politiewoordvoerder met flessen en verf naar de politie en voertuigen hebben gegooid. Toen de feestgangers de daarop gemaakte afspraken niet nakwamen, verrichtte de politie charges. De twee personen werden aangehouden wegens openlijke geweldpleging.

De politie rukte met groot materieel uit, mede omdat het een groot pand met twee ingangen betreft. Volgens een politiewoordvoerder verliep de ontruiming zonder grote problemen.

Leuzen

Wel gooiden de krakers vanuit het pand met onbekende voorwerpen naar de ME, die daarop het waterkanon inzette. Voor de afzetting namen sympathisanten het op voor de krakers. Ze lieten regelmatig van zich horen en schreeuwden leuzen naar de politie als er weer een arrestant werd afgevoerd. Het winkelend publiek keek op een afstand toe.