DEN HAAG - Bouwbedrijf Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS) weigert de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) inzage te geven in bepaalde documenten en laat de kartelwaakhond ook niet binnen in een van de bedrijfspanden. De NMa heeft daarom vijf "rapporten opgemaakt".
KWS
NMa

KWS kan een boete tegemoet zien van maximaal 4500 euro voor de verantwoordelijke personen, maar heeft eerst zes weken de tijd om op de rapportage te reageren. Dat heeft de NMa dinsdag bekendgemaakt.

Eerder beboete de NMa bouwconcern Heijmans met drie boetes van elk 4500 euro, omdat het bedrijf niet aan onderzoek wilde meewerken. Op basis van de zogenaamde schaduwboekhouding van Koop Tjuchem onderzoekt de NMa de beperkingen van de mededinging in de bouw. Bij de parlementaire enquête Bouwnijverheid, bleek al dat de afgelopen tien jaar op grote schaal illegale afspraken zijn gemaakt.

Geen volledige openheid

Tijdens de parlementaire enquête bleek tevens dat advocaten van KWS medewerkers van het bedrijf hadden ontraden volledige openheid van zaken te geven voor de enquêtecommissie. Na een aansporing van topman H. Hazewinkel deden twee directeuren toch het hele illegale registratiesysteem uit de doeken.

Tijdens de enquête werd vorige week duidelijk dat de beursgenoteerde bouwgiganten niet een lijn trekken bij de NMa en het Openbaar Ministerie (OM), omdat ze alle op hun eigen advocaten vertrouwen.