DEN HAAG - Prinses Máxima is dinsdag, toen ze voor paleis Noordeinde met de Koningin, prins Willem-Alexander en prins Friso in de Gouden Koets stapte, begonnen aan haar eerste officiële prinsjesdag. Een lichte motregen markeerde het historische moment.

Vorig jaar mocht Máxima als verloofde van prins Willem-Alexander nog niet mee naar de Ridderzaal en keek ze toe vanuit een pand langs de route.

Veel belangstellenden zijn dinsdag naar Den Haag gekomen om de -geheel in het rood gestoken- nieuwe prinses in haar sprookjesrol te zien. De politie had aan het begin vande middag nog geen schattingen van het aantal belangstellenden, maar het staat rijen en rijen dik en de stemming is uitstekend. Máxima zat al eerder in de Gouden Koets, namelijk direct na de inzegening van haar huwelijk met de Prins van Oranje op 2 februari van dit jaar.

Prins Claus is zoals verwacht niet aanwezig. Zijn gezondheidssituatie is veel te zwak. Hij is op Huis ten Bosch en kijkt voor zover bekend televisie. Zijn kleindochtertje Eloïse is bij hem, haar ouders prins Constantijn en prinses Laurentien zijn naar de Ridderzaal vertrokken.

Het kleine meisje is een belangrijk lichtpunt voor Claus, wiens wereld door zijn slechte gezondheid en hoge leeftijd veel kleiner is geworden. Zijn familie heeft voor hem het hoogste belang.