AMSTERDAM - De beveiliging van de elf fractievoorzitters van de Tweede Kamer is sinds vrijdagavond verscherpt. Ook andere politici worden beter beschermd. Dat hebben de politieke partijen bevestigd tegenover de NOS.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Voor de woningen van fractievoorzitter Wouter Bos (PvdA) en Femke Halsema (GroenLinks), beiden woonachtig in de hoofdstad, staat een beveiligingshuisje. De woordvoerder van Halsema zei tegen de Amsterdamse omroep AT5 dat de beveiliging deel uitmaakt van een serie preventieve maatregelen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding doet geen mededelingen over beveiliging van specifieke personen en het niveau daarvan.

Vrijdag werden in Amsterdam, Den Haag, Almere en Leiden terreurverdachten opgepakt, die deel zouden uitmaken van de Hofstadgroep. Gevreesd werd toen dat potentiële terroristen die niet konden worden opgepakt, hun plannen mogelijk alsnog ten uitvoer zouden proberen te brengen. Daarom werd onder meer het Binnenhof afgesloten voor publiek.

Kamerleden Ayaan Hirsi Ali (VVD) en Geert Wilders (Groep Wilders) kunnen al langer rekenen op scherpe persoonsbeveiliging, evenals VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen. Ook verschillende leden van het kabinet werden al standaard beveiligd.