DEN HAAG - Bij doorzoekingen in de verblijfplaatsen van de vrijdag aangehouden zeven terreurverdachten zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Wel zijn er computers en documenten in beslag genomen. Op het adres van de hoofdverdachte in Den Haag zijn bivakmutsen en twee gasmaskers gevonden. Ook op een ander adres lag een gasmasker.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft dat zaterdag bekendgemaakt. De zeven werden gearresteerd in Den Haag, Amsterdam en Almere. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten en zouden leden zijn van de zogeheten Hofstadgroep.

Samir A.

Speciale eenheden van de nationale recherche grepen in opdracht van het landelijk parket in, omdat uit ambtsberichten van de veiligheidsdienst AIVD bleek dat de hoofdverdachte Samir A. op zoek was naar automatische vuurwapens en explosieven. Welingelichte bronnen bevestigen dat onder de verdachten ook een schoonzoon is van de voortvluchtige Syriër, van wie wordt verondersteld dat hij de geestelijk leider van de Hofstadgroep is.

Acute dreiging

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) heeft gezegd dat met de aanhoudingen een acute dreiging van aanslagen is voorkomen. De dreiging was gericht tegen nationale politici en het gebouw van de AIVD in Leidschendam. Ter preventie werd vrijdag extra beveiliging ingesteld bij onder meer de AIVD, de Tweede Kamer en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken.

De verdachten, zes mannen en een vrouw tussen de achttien en dertig jaar, zijn in verzekering gesteld. De rechter-commissaris in Rotterdam besluit maandag of zij vast blijven zitten.