SOEST - De zomer van dit jaar op het Noordelijk Halfrond was de op twee na warmste sinds het begin van de metingen in 1850. Dat blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten, zo liet Weerbureau HWS in Soest dinsdag weten.
zomer
HWS

Het extreme weer van de afgelopen maanden had grote gevolgen. Verschillende regio's kregen een enorme hoeveelheid regen te verwerken. In Europa, Noordoost-India en Bangladesh kwamen mensen en dieren om door overstromingen, in China kon een grote watersnoodramp ternauwernood worden voorkomen.

Extreem hoge temperaturen

Tegenover wateroverlast stond ernstige droogte met extreem hoge temperaturen, bijvoorbeeld in het midden en noordwesten van India en in delen van de Verenigde Staten. In grote delen van Afrika is het al langer droog en het einde is nog niet in zicht, waardoor er hongersnood heerst die in Ethiopië zes miljoen mensen treft en in Zuidoost-Afrika tien miljoen.

Hoosbuien

Nederland kreeg in augustus een aantal gigantische hoosbuien te verwerken, in het Drentse Eext viel in die maand 295 mm regen. In de afgelopen honderd jaar was het alleen in augustus 1932 natter: toen kwam in Zandvoort 321 millimeter hemelwater neer.

Wetenschappers hebben nog steeds moeite om aan te geven of de extremen in het weer het gevolg zijn van klimaatverandering, aldus HWS. De aanwijzingen daarvoor worden echter steeds duidelijker.

/NIEUWSBlikseminslagen en hoosbuien ontregelen NederlandHevig onweer ontregelt treinverkeerGewonden en overlast door noodweerTropische warmte en noodweer zorgen voor overlast