ISLAMABAD - Het officiële dodental in Pakistan door de aardbeving van vorig weekeinde is tot 38.000 gestegen. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken in Islamabad zaterdag meegedeeld. Donderdag bedroeg het officiële dodental nog 25.000.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Door het natuurgeweld van 8 oktober zijn in Pakistan 62.000 gewonden gevallen en 3,3 miljoen mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd, aldus minister Aftab Sherpao. De meeste slachtoffers zijn in het Pakistaanse deel van Kashmir gevallen. In het Indiase deel van Kashmir staat het officiële dodental op 1400. Zeker 5000 mensen zijn daar gewond geraakt.

Schade

Premier Shaukat Aziz verwacht dat de materiële schade in Pakistan na de aardbeving loopt tegen de 5 miljard dollar. Het gaat om schade aan "particuliere en openbare infrastructuur", aldus de premier. Aziz zei dat de Verenigde Naties verwachten dat het tien jaar duurt voor het gebied weer is opgebouwd. "Maar we denken dat het sneller kan."

In heel Pakistan werd zaterdag gebeden voor de slachtoffers van de aardbeving. Honderden mensen verzamelden zich in de Faisal-moskee in Islamabad, waar om 08.52 uur (plaatselijke tijd) - het tijdstip van de aardbeving - een plechtigheid begon. De dienst werd live uitgezonden in het hele land.

Hulpverlening

Uit de hele wereld stroomt nog steeds hulp binnen in het land. Saudi-Arabië kondigde zaterdag aan voor 133 miljoen dollar hulp te geven. De hulpverlening ondervindt grote problemen door het slechte weer in het getroffen gebied omdat er niet gevlogen kan worden als gevolg van de zware regenormen. Vrijdag konden nog wel hulpgoederen worden aangevoerd met vliegtuigen en helikopters.

USAR-team

Het Urban Search and Rescue-team (USAR), dat naar overlevenden van de aardbeving zocht, keert maandag terug naar Nederland. De hulpverleners komen rond 14.30 uur aan op Rotterdam Airport. Daar zal minister Remkes (Binnenlandse Zaken) hen verwelkomen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt.

Het team zocht met 62 hulpverleners en acht honden in de stad Bagh naar overlevenden na de aardbeving van vorige week zaterdag. Ook werd medische hulp verleend. De werkzaamheden werden donderdag beëindigd.

Ervaringen

Zaterdag vindt de debriefing in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad plaats. Daarin kunnen de leden van het team hun ervaringen van de afgelopen dagen bespreken.