BAGDAD - Meer dan 61 procent van de 15,5 miljoen kiesgerechtigde inwoners van Irak hebben zaterdag hun stem uitgebracht tijdens het referendum over de nieuwe ontwerpgrondwet. Dat heeft de voorzitter van de Iraakse kiescommissie gezegd na het sluiten van de stembussen. Hij beriep zich op voorlopige peilingen. De stembusgang verliep opmerkelijk rustig.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Voor het referendum waren zware veiligheidsmaatregelen getroffen. Auto's mochten zaterdag niet de weg op om de kans op aanslagen met autobommen te verkleinen. Iraakse troepen waren in hoogste staat van paraatheid gebracht en er gold een avondklok.

Bom

Zaterdag bleef het dan ook vrij rustig in de meeste delen van Irak en grote aanslagen bleven uit. Wel kwamen drie militairen om het leven toen er in de plaats al-Sahedia, bij Baquba, ten noordoosten van de hoofdstad Bagdad een bom langs de weg ontplofte. Ten westen van Bagdad stierf een burger bij een aanslag op politiemensen bij een stembureau.

Soennitische rebellen hadden gedreigd het referendum te verstoren. Veel soennitische moslims zijn tegen de nieuwe ontwerpgrondwet. De constitutie geeft volgens hen te veel macht aan de Koerden en aan de sjiieten, die de meerderheid van de bevolking van Irak vormen.

De soennieten, die onder ex-dictator Saddam Hussein de lakens uitdeelden, zijn bang dat Irak uit elkaar valt en zij achterblijven in een gebied zonder toegang tot de olie in het zuiden en noorden van het land.

Explosies

Zo'n zestig van de in totaal 207 stembureaus in de westelijke soennitische provincie Anbar, het meest onrustige gebied in Irak, konden om veiligheidsredenen niet worden geopend, zo zei een lid van de kiescommissie zaterdag. Rebellen vielen onder meer in de stad Ramadi Iraakse en Amerikaanse militairen aan. In verscheidene delen van de stad waren explosies en machinegeweervuur te horen.

Opkomst

Toch meldden onbevestigde berichten dat ook in het soennitische midden van het land de opkomst hoger lag dan tijdens de parlementsverkiezingen eerder dit jaar, die door een groot deel van de soennitische bevolking werden geboycot.

Als in drie van de achttien provincies een tweederde meerderheid de tekst van de ontwerpgrondwet afkeurt, is de grondwet verworpen. De soennieten vormen de meerderheid in vier provincies en zouden dus een veto over de grondwet kunnen uitspreken mits de opkomst hoog genoeg is.

Uitslagen

De eerste uitslagen zullen mogelijk al zondag bekend worden gemaakt, zo deelde de voorzitter van de kiescommissie zaterdag mee. In de loop van komende week zullen de volledige uitslagen naar buiten worden gebracht.

Bush

De Amerikaanse president Bush verklaarde zaterdag dat het referendum over de ontwerpgrondwet een "belangrijke stap" richting democratie betekende en een "ernstige klap" voor de rebellen in Irak.