ISLAMABAD - Internationale niet-gouvernementele organisaties die werkzaam zijn in de door de aardbeving getroffen gebieden in Pakistan vrezen dat het aantal slachtoffers tussen de 50.000 en 100.000 ligt. De ngo's hebben vrijdag in Islamabad vergaderd.

Het aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk een stuk hoger dan tot nu toe werd gevreesd, zei Diederik de Boer van Mensen in Nood/Cordaid vrijdagavond. Hij is sinds woensdag in het gebied.

"De situatie is vreselijk. En dan ben ik alleen nog maar in de min of meer toegankelijke gebieden geweest, de stedelijke. De dorpen zijn onbereikbaar. De stank is ongelooflijk."

De Boer overlegt zaterdag met de minister voor Humanitaire Hulp en de ambassade in Islamabad, wat er kan en moet worden gedaan. Hij hoopt dat de Nederlandse regering besluit om ook helikopters naar Pakistan te sturen, "zoals Frankrijk heeft gedaan". De Boer wil echter eerst aan de Pakistaanse minister vragen of hij dergelijke hulp wil.

De dorpen zijn nauwelijks bereikbaar, alleen helikopters kunnen er komen om gewonden op te halen en paketten te brengen. Zondag worden 3000 Nederlandse tenten overgevlogen naar de Djalem-vallei in Kashmir. Dat gebeurt met helikopters van het leger. De Boer en zijn collega Thomas ten Boer werken in Kashmir en in de Balakot-regio.