DEN HAAG - Samir A. is een van de geradicaliseerde moslimextremisten die bij de AIVD al lange tijd in beeld is. De nu pas 19-jarige man had het volgens de inlichtingen- en veiligheidsdienst vorig jaar ook voorzien op vitale doelen in ons land. De rechtbank in Rotterdam sprak hem hier in april echter voor vrij, wegens gebrek aan bewijs.

Officier van justitie R. Lambrichts noemde A. toen nog steeds een gevaar voor de samenleving. De aanklager achtte de kans vrij groot dat Samir A. als hij vrij zou komen, gewoon weer door zou gaan met het voorbereiden van aanslagen.

De politie pakte de terreurverdachte ook op aanwijzing van de AIVD op. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgde A. vervolgens voor het voorbereiden van verschillende aanslagen in Nederland. De man van Marokkaanse afkomst had volgens justitie vorig jaar onder meer de Tweede Kamer, de kerncentrale in Borssele, Schiphol, het ministerie van Defensie en het gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Leidschendam op de korrel.

Nadat de politie bij A. thuis plattegronden van vermoedelijke doelen van terroristische aanslagen had gevonden, sprak het ministerie van Binnenlandse Zaken in de zomer van 2004 van een verhoogde terroristische dreiging. Daarna werden direct speciale veiligheidsmaatregelen genomen.

Videobanden

Volgens de rechtbank bleek uit A.'s eerdere reis naar Tsjetsjenië en uit bij hem thuis aangetroffen videobanden een "bovengemiddelde belangstelling voor religieus extremistisch geweld". Maar dat was nog geen concreet bewijs dat hij aanslagen voorbereidde, concludeerde de rechtbank in Rotterdam eerder dit jaar.

Justitie had meer dan intenties op tafel moeten leggen voor een veroordeling. Samir A. had dicht tegen uitvoering van een aanslag aan moeten zitten. A. had ook niet de juiste spullen in huis om aanslagen voor te bereiden, vond de rechtbank.

Samir A. werd vrijdag opnieuw opgepakt, samen met zes andere terreurverdachten. Dat gebeurde in een onderzoek van de nationale recherche naar een terroristische organisatie, aldus het landelijk parket van het OM. De arrestaties zijn verricht om terroristische aanslagen te voorkomen.

Uit ambtsberichten van de AIVD bleek volgens het OM dat A. op zoek was naar automatische vuurwapens en explosieven. Justitie vermoedt dat hij met anderen opnieuw aanslagen voorbereidde op een aantal politici en een overheidsgebouw.