DEN HAAG - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft vrijdag extra beveiligingsmaatregelen laten nemen naar aanleiding van de arrestatie van zeven terreurverdachten. Zo zijn naast het Binnenhof onder meer ook het gebouw van de veiligheidsdienst AIVD in Leidschendam en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie extra beschermd. Het Binnenhof in Den Haag is aan het begin van de avond weer vrijgegeven.

Er is volgens coördinator T. Joustra geen aanleiding om het algemene dreigingsniveau voor Nederland te verhogen. Die blijft op substantieel. Ook verandert er niets voor vitale sectoren die zijn aangesloten op het alerteringssysteem. Alleen voor de spoorwegen, metro en Schiphol geldt een licht dreigingsniveau. Op de luchthaven zijn geen extra maatregelen getroffen, meldde een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee.

Objecten

Daarnaast zijn er niet zichtbare beschermingsmaatregelen genomen bij objecten. Ook is er extra persoonsbeveiliging, maar daarover doet de NCTb geen nadere mededelingen.


Foto: Gregor van Egdom | Agenten bewaken het Binnenhof

Verder heeft een getuige gemeld dat op de A20 en de A13 richting Den Haag opleggers rijden met zes blauwe pantserwagens erop. Een woordvoerder van de NCTb wil daar niets over zeggen. Het gaat waarschijnlijk om panterswagens van een speciale bijstandseenheid van de Koninklijke Marechausssee, die kunnen worden gebruikt om een gebied af te zetten.

Bedreigingen

Het is niet duidelijk of de acties vrijdag te maken hebben met de nieuwe ernstige bedreigingen aan het adres van de Tweede-Kamerleden Hirsi Ali en Wilders. Zij hebben vorige week bij de politie aangifte gedaan. Aanleiding zou een serieuze tip zijn over een mogelijke moordaanslag op korte termijn.

Hirsi Ali zei vrijdag dat ze niet wist of de arrestaties met haar zaak te maken hebben. Ook merkt zij niets van eventuele extra bescherming, omdat zij al op het hoogste niveau zit. Wilders was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.