DEN HAAG - De politie heeft vrijdag bij diverse acties zeven terreurverdachten aangehouden. Dat gebeurde in een onderzoek van de nationale recherche naar een terroristische organisatie, zo heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) laten weten. De arrestaties zijn verricht om terroristische aanslagen te voorkomen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De verdachten zijn aangehouden in Almere, Amsterdam, Den Haag en Leiden. Het gaat om zes mannen van 18 tot 30 jaar en een vrouw van 24 jaar. Onder hen is de 19-jarige Samir A., zei een woordvoerder van het OM. Hij is vrijdag in Leiden aangehouden. Een andere arrestant is Jermaine W., de broer van Jason W., die vorig jaar werd opgepakt in het Laakkwartier.

Aanklacht

De formele aanklacht tegen Samir A. is voorbereiding van moord op politici en voorbereiding van een bomaanslag op een overheidsgebouw, meldden betrouwbare bronnen. De politie heeft zijn vrouw verhoord als getuige.

A.'s advocaat, V. Koppe, verklaarde in het NOS Journaal dat zijn cliënt in de buurt van zijn school in het bijzijn van medeleerlingen is aangehouden. Door "hardhandig" optreden van het arrestatieteam heeft Samir A. daar volgens zijn raadsman "striemen" en "wonden" aan overgehouden. "Maar dat is kennelijk gebruikelijk", aldus Koppe.

Binnenhof vrijgegeven

Het Binnenhof in Den Haag werd vrijdag uit voorzorg afgezet, vanwege de arrestatie van de zeven vermeende terroristen. De locatie is inmiddels vrijgegeven, maar wordt nog wel door de politie in de gaten gehouden.

Acute dreiging

Volgens minister Remkes (Binnenlandse Zaken) is met de arrestaties een acute dreiging weggenomen. Het gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in Leidschendam en enkele politici waren volgens Remkes het doelwit van aanslagen. "Het was nodig om in te grijpen om aanslagen te voorkomen. De dreiging is niet verdwenen, maar de acute dreiging is weggenomen", aldus Remkes.

De Hofstadgroep neemt ondanks eerdere aanhoudingen toe in omvang, verklaarde de minister. Het karakter van het radicaal-islamitische netwerk verandert volgens hem naar "autonoom" en "lokaal".

De terreurverdachten wilden volgens minister Donner van Justitie handelen vanuit extreem-godsdienstige ideologie. Een paar verdachten wilden hun islamitisch geloof volgens hem misbruiken om hun daden te rechtvaardigen.

Vuurwapens

Uit ambtsberichten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bleek volgens het OM dat Samir A. op zoek was naar automatische vuurwapens en explosieven. Justitie vermoedt dat hij met anderen aanslagen voorbereidde op een aantal politici en een overheidsgebouw.

Vanwege de risico's rond de aanhoudingen werd een snelle interventie-eenheid BBE-SIE ingezet. Minister Donner van Justitie gaf daar toestemming voor.

Moerweg

Een van de verdachten werd gearresteerd op de begane grond van een portiekflat aan de Haagse Moerweg. De politie wil niet zeggen om wie het gaat.

Volgens de getuigen viel de politie met een speciaal arrestatieteam met kogelvrije vesten rond 11.15 uur de flat van vier verdiepingen binnen. In de ruit van de flat op de begane grond gaapt een groot gat, vermoedelijk van een traangasgranaat die daar naar binnen is geschoten. Mogelijk zijn er meer arrestaties gepleegd in dit pand, maar bewoners konden in ieder geval een bevestigen.

Vrouw

In de Van Mierisstraat, eveneens in Den Haag, is ook een inval in een flatwoning geweest. Daaruit zou de politie een vrouw en haar kind hebben meegenomen. Volgens omstanders zou het gaan om de vrouw van Samir A.

De technische recherche van de politie en de douane hebben het pand doorzocht. Zij hebben onder meer dozen met materiaal naar buiten gedragen. Volgens omwonenden is er niet geschoten.

Minister Donner zei vrijdag in het tv-programma Netwerk dat bij de huiszoekingen een speciaal getrainde hond van de Belgische federale recherche voor het opsporen van eventuele boobytraps is ingezet. De enige hierin gespecialiseerde hond waarover Nederland beschikt, verblijft in Afghanistan.

Bij het pand zijn tijdens de actie twee geblindeerde auto's met Belgisch kenteken weggereden. Het zou gaan om voertuigen van de Nationale Politie van dat land (Police Nationale). In een van de auto's zou de genoemde vrouw hebben gezeten.

Slotervaart

Een andere terreurverdachte is opgepakt in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Dat bevestigde een woordvoerder van het stadsdeel. Hij kon niet vertellen waar de verdachte precies is opgepakt en om wie het gaat. Ook Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, woonde in Slotervaart.

Het stadsdeelbestuur is vrijdagochtend ingelicht over "een arrestatie" in de wijk. Ook burgemeester Cohen van Amsterdam is van tevoren door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding op de hoogte gesteld over arrestaties in Amsterdam, liet zijn woordvoerster weten.

Almere

Een van de zeven aangehouden terreurverdachten is vrijdag in Almere opgepakt. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) gezegd. De politie had ook een tweede persoon meegenomen, maar die werd niet verdacht en is weer naar huis gestuurd.

Een medewerkster van een boekenwinkel op het Centraal Station van Almere heeft verklaard dat de twee op het station werden aangehouden. Volgens de vrouw werden ze weggevoerd met kappen over hun hoofd. De woordvoerder van het OM kon alleen zeggen dat de verdachte "buiten de woning" is gearresteerd.

De nationale recherche verrichtte vrijdag onderzoek in een woning in de Allendestraat in Almere. Het gaat om het ouderlijk huis van de verdachte, aldus de justitiewoordvoerder.

Jermaine W. is de 18-jarige broer van terreurverdachte Jason W., die vorig jaar werd gearresteerd bij de massale politieactie in het Haagse Laakkwartier. In mei van dit jaar werd het voorarrest wegens vermeende betrokkenheid bij de Hofstadgroep van Jermaine opgeheven. Er was onvoldoende bewijs tegen hem.

Officier van justitie K. Plooy liet al doorschemeren dat de zaak tegen Jermaine W. mogelijk niet rond te krijgen was en dat hij later mogelijk om vrijspraak zou vragen. Starmans verklaarde in Netwerk dat Plooy hem heel recentelijk had laten weten dat het onderzoek naar zijn cliënt niets had opgeleverd. Raadsman en verdachte hebben vrijdag daarom extra verbaasd gereageerd op de nieuwe aanhouding, zei Starmans. Naar zijn zeggen is Jermaine W. geen lid van de Hofstadgroep.