AMSTERDAM - Als de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, Volkert van der G., zijn hongerstaking doorzet zal hij niet levend de zitting van zijn eigen proces meemaken, zo schrijft de Telegraaf. Het proces zal uiterlijk 9 november beginnen.

Het onderzoeksteam houdt er rekening mee dat als Volkert van der G. geen dwangvoeding krijgt, het proces wordt afgeblazen. "We zijn ons er van bewust dat als hij er niet meer is, een proces ook geen zin heeft," aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in de krant.

Van der G. is sinds 12 juli in hongerstaking, uit protest tegen zijn detentieomstandigheden. Hij protesteert hiermee tegen het permanente toezicht in zijn cel met behulp van infraroodcamera's.

Zwijgen

Ook houdt de verdachte stevig zijn kaken op elkaar als hem wordt gevraagd over de moord op Pim Fortuyn. Volgens het onderzoeksteam zijn daar drie eventuele verklaringen voor.

De eerste verklaring is dat Van der G. niet wil praten omdat hij weigert mee te werken aan zijn eigen veroordeling.

De tweede verklaring is dat hij eventuele mededaders wil beschermen. Het onderzoek heeft overigens nog niet aangetoond dat hij hulp heeft gehad bij het voorbereiden of uitvoeren van de moord.

De derde reden zou kunnen zijn dat Volkert van der G. op deze manier een tbs-veroordeling ontloopt. Tbs-klinieken weigeren namelijk veroordeelden op te nemen die niet praten.