DEN HAAG - De mobiele eenheid van de politie heeft het Binnenhof in Den Haag vrijdagochtend volledig afgesloten. Onduidelijk is nog wat de reden is. De politie Haaglanden voert "meerdere acties" uit in Den Haag. Wat die inhouden en wat de aanleiding is, wilde zij niet zeggen.

Een woordvoerster verwees naar de nationaal coördinator terrorismebestrijding. Een zegsman daarvan kan of wil geen informatie geven. "Wat je ziet, is wat je ziet." Hij geeft aan dat er later op de dag meer duidelijkheid komt. Ingewijden geven aan dat er sprake is van een verhoogde dreiging.

Voor zover bekend zijn er geen bijzondere bijeenkomsten of hoge buitenlandse gasten op het Binnenhof of in het gebouw van de Tweede Kamer. Wel vergadert, zoals elke vrijdag, de ministerraad in de Trêves-zaal.

De Tweede Kamer vergadert niet op vrijdag, Kamerleden zijn er dan ook nauwelijks. Van het Tweede-Kamergebouw is één ingang (Lange Poten) gesloten. Bij de ingang aan het Plein staat ook politie en mobiele eenheid.

Ook passerende voertuigen worden daar aangehouden en gecontroleerd. Eveneens worden mensen op het Plein verzocht zich te legitimeren. In de nabijheid van het Binnenhof controleert de politie ook rugzakken.

Geschoten

Bij een inval van de politie in een pand aan de Moerweg in Den Haag is vrijdag geschoten. Dat hebben ooggetuigen aan verslaggevers van het Radio 1-Journaal gemeld. Een buurtbewoner, die op het moment van de politieactie in z'n auto kwam aanrijden, heeft gezien dat gemaskerde mannen met mitrailleurs een flatgebouw binnenvielen. De Moerweg is afgezet.

De politie van Den Haag wil het schietincident en mogelijke arrestaties op de Moerweg niet bevestigen. Een woordvoerster spreekt alleen van meerdere acties op verscheidene plekken in Den Haag. Zij wil niet nader aanduiden op hoeveel plekken en wat voor acties. Zij wil ook niet bevestigen dat in een school in de Van Ostadestraat een inval zou zijn geweest.