DEN HAAG - Het Nederlandse Urban Search and Rescue-team (USAR), dat in Pakistan naar overlevenden van de aardbeving zocht, komt terug naar Nederland. Dat liet een woordvoerder van de eenheid vrijdag weten.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De 61 medewerkers van het team kwamen maandag met acht zoekhonden aan in Pakistan. De reddingswerkers doorzochten in Bagh de puinhopen van een school en vonden verscheidene dode kinderen. Ook verleende het team medische hulp aan gewonden die vanuit de bergen naar Bagh kwamen.

Omdat er geen overlevenden meer onder het puin te vinden zijn, staakte de eenheid donderdag haar werkzaamheden in Bagh. Het team vertrok naar Islamabad in afwachting van een eventueel nieuwe opdracht. "Maar we hebben van de Verenigde Naties (VN) geen nieuwe instructies gekregen", aldus de woordvoerder. De VN coördineren de inzet van de internationale reddingsteams samen met de lokale autoriteiten.

Het is nog onduidelijk wanneer het team terugvliegt naar Nederland. De reddingswerkers krijgen eerst een debriefing waarin zij hun ervaringen van de afgelopen dagen kunnen bespreken. Donderdag is een zeskoppig team van artsen, psychologen en teamcommandant R. Brons naar Islamabad afgereisd om de reddingswerkers op te vangen. "Het moment van terugkeer is afhankelijk van de behoefte aan opvang en van de beschikbaarheid van een vliegtuig", aldus de woordvoerder.