HILVERSUM - Diverse politiekorpsen in Nederland verstoren al enige tijd een aantal potentiële verdachten van terrorisme. Volgens het tv-programma Nova gaat het om acht personen die 24 uur per dag hinderlijk en merkbaar worden gevolgd.

Dat gebeurt in het geheim in Amsterdam, Schiedam, Rotterdam en Amersfoort, zo hebben politiemensen tegenover Nova verklaard. Burgemeester Cohen van Amsterdam bevestigde eveneens dat er mensen worden gevolgd.

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding stelt dat verstoring een nieuw fenomeen is dat op kleine schaal uitgevoerd wordt. Eerder maakten de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) al duidelijk dat verstoring een van de opties was om terrorismedreiging in een vroeg stadium aan te pakken.

Aanraking

Amsterdam verstoort al sinds begin dit jaar een aantal verdachten. Het gaat om personen die zijn vrijgesproken door de rechter of nog niet met justitie in aanraking zijn gekomen maar wel de intentie zouden hebben terreurdaden te begaan. De meesten zouden te maken hebben met de zogeheten Hofstadgroep.

De betrokkenen worden opzichtig gevolgd, soms aangesproken of uitgenodigd op het politiebureau. Soms benadert de politie ook familie, vrienden, klasgenoten of collega's van de verdachte.

Terreurdaad

Volgens Cohen gaat het niet om mensen die radicaliseren maar om mensen bij wie daadwerkelijk de vrees bestaat dat zij een terreurdaad kunnen begaan. Er bestaat dus geen strafrechtelijke titel voor de verstoring door de politie. De informatie om tot de maatregel over te gaan komt van de inlichtingendienst AIVD, de nationale recherche of uit de CT-infobox van de NCTb, aldus Cohen.

Ook Hofstadverdachte Jermaine W. werd zeker een maand lang gestoord, zei zijn advocaat C. Starmans. Hoogleraar strafrecht Y. Buruma is kritisch over de acties. Volgens hem bestaat het risico dat de actie averechts uitwerkt, omdat die de omgeving van deze personen juist in de handen van radicale krachten kan drijven.