BREDA - De 53-jarige Italiaanse vredesactivist S.V. hangt een celstraf en het betalen van miljoenen aan schadevergoeding boven het hoofd. V. bekende donderdag voor de rechtbank in Breda dat hij op de vliegbasis Woensdrecht twee F16's onklaar heeft gemaakt. De officier van justitie eiste dat de man zes maanden de cel in gaat en 2,6 miljoen euro schadevergoeding betaalt aan de Koninklijke Luchtmacht.

De man beschadigde op 10 augustus de ophanging voor de raketten en de bedrading voor de bediening van deze wapens. Zijn actie was gericht tegen de kernwapentaak die deze vliegtuigen hebben. De F16's zijn geruime tijd buiten gebruik gesteld.

V. is lid van de zogeheten Ploegscharen Beweging. Deze naam komt uit een passage in de bijbel waarin wordt opgeroepen om de zwaarden om te smeden tot ploegen.

"V. stelt zich boven de wet, en vindt dat iedereen die geen vredesactivist is meteen een oorlogsmisdadiger is. Deze man lijdt aan het messiascomplex," oordeelde de officier van justitie. De raadsman van V. pleitte voor vrijspraak en wees op internationaal recht waarin volgens hem individuen de plicht zouden hebben systeemmisdaden tegen te gaan. De uitspraak is op 27 oktober.