BERLIJN - Drie dagen nadat CDU en SPD het groene licht hebben gegeven voor de vorming van een zogenoemde Grote Coalitie, hebben de sociaal-democraten hun ministersploeg gepresenteerd. Het partijpresidium en de fractie hebben donderdag ingestemd met de kandidaten van voorzitter Franz Müntefering.

Müntefering (65) zelf wordt onder de nieuwe CDU-bondskanselier Angela Merkel vice-kanselier en minister van Werkgelegenheid. Na de verkiezingen van 18 september voerde hij samen met bondskanselier Gerhard Schröder de gesprekken met Merkel en CSU-voorman Edmund Stoiber. Müntefering wordt opgevolgd als voorzitter van de SPD door minister van Defensie Peter Struck.

Irak

Frank Walter Steinmeier is naar voren geschoven als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Hij volgt Joschka Fischer van De Groenen op. Steinmeier is de chef-staf van de vertrekkende Schröder. Steinmeier (49) is een vertrouweling van Schröder en was net als hij fel gekant tegen de Amerikaanse inval in Irak. Merkel wil juist de banden met de Verenigde Staten aanhalen.

Reden

De derde belangrijke ministerspost, die van Financiën, wordt ingevuld door Peer Steinbrück (58). Hij moest eerder dit jaar terugtreden als minister-president van Noord-Rijnland-Westfalen, nadat zijn SPD een historische verkiezingsnederlaag had geleden in de deelstaat. Dat was voor Schröder destijds de directe aanleiding om vervroegde verkiezingen te vragen.

Nieuwe SPD-gezichten zijn verder Wolfgang Tiefensee (burgemeester van Leipzig) als minister van Verkeer en Sigmar Gabriel, de voormalige premier van Nedersaksen, op Milieu. Ministers uit het kabinet-Schröder die terugkeren onder Merkel zijn Brigitte Zypries (Justitie), Heidemarie Wieczorek-Zeul (Ontwikkeling) en Ulla Schmidt (Gezondheid).

De CDU presenteert maandag haar ministersploeg. Zeker is dat Edmund Stoiber minister van Economische Zaken wordt.