DEN HAAG - Door te snijden in het aantal ADV-dagen in het onderwijs, kan het dreigend tekort aan leraren het hoofd worden geboden. Dat stelde CDA-Tweede-Kamerlid De Vries donderdag tijdens overleg met minister Van der Hoeven (Onderwijs).

Volgens de Vries kunnen scholen hun leraren ook gewoon meer betalen voor de vrije dagen die ze inleveren. Als er over een paar jaar een tekort aan leraren ontstaat, houdt het onderwijs geld over omdat vacatures niet vervuld kunnen worden. Extra geld van de overheid is dus niet nodig om leraren langer te laten werken.

CAO-afspraken

VVD en PvdA vroegen zich af waarom De Vries het punt aan de orde stelt omdat de Kamer niet gaat over CAO-afspraken. Maar de CDA'er wilde dat de minister aan de onderhandelingstafel een punt maakt van langer werken.

Van der Hoeven wilde niks weten van deze suggestie. Ze praat nu met de bonden over een nieuwe CAO voor het primair en voortgezet onderwijs. Dit overleg wil zij niet "in de waagschaal stellen" door schrappen van vrije dagen aan de orde te stellen. "Dat is een punt voor later."

Verlaten

Voorzitter M. Barth van de Onderwijsbond CNV wijst erop dat leraren er al lang voor kunnen kiezen om ADV-dagen in te leveren in ruil voor meer loon. Maar een verplichting om langer te gaan werken, zal het onderwijs alleen maar onaantrekkelijker maken, vreest ze. "Dan jaag je mensen het onderwijs uit. Honderden mensen zullen het onderwijs verlaten."

Extra geld voor het inleveren van vrije dagen, ziet Barth liever gaan naar verbetering van de arbeidsvoorwaarden in het onderwijs. In de CAO-onderhandelingen die nu lopen, vragen de bonden meer loon en willen ze afpsraken maken over de eindejaarsuitkering en een compensatie voor verslechteringen als gevolg van het nieuwe zorgstelsel.