ROERMOND - Het Universitair Medisch Centrum St Radboud moet excuses aanbieden aan hartpatiënten voor de onrust die is ontstaan door een uitgelekt bericht over het hoge sterftecijfer in het hartcentrum van het Nijmeegse ziekenhuis. Dat eist de Stichting Hartpatiënten Nederland in brief die zij donderdag openbaar maakte.

De stichting heeft volgens voorzitter J. van Overveld "ettelijke tientallen" telefoontjes van verontruste hartpatiënten ontvangen. Het UMC St Radboud zou volgens hen telefoontjes en e-mails over deze kwestie niet beantwoorden. "Met iedereen behalve met de hartpatiënten zelf werd gecommuniceerd, en vooral werd zorg gedragen voor het oppoetsen van het eigen blazoen en het beschermen van het eigen imago", aldus de brief.

Het ziekenhuis mag op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg voorlopig geen hartklepoperaties uitvoeren bij patiënten met een hoog risico op overlijden. Twee commissies onderzoeken verder hoe het komt dat het sterftecijfer in het hartcentrum veel hoger ligt dan elders.