BRUSSEL - De 'Aziatische vogelgriep' staat op de drempel van Europa. Na dagen van twijfel brachten de laboratoria donderdag zekerheid: in Turkije is de gevaarlijkste variant van de vogelgriep, de H5N1, opgedoken. Ook in Roemenië is de ziekte nu vastgesteld, al is het type nog onduidelijk.

Bekijk video: Uitbraak Roemenië Modem/ Breedband

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft de lidstaten meteen opgeroepen extra aandacht te schenken aan het probleem, omdat het virus in theorie kan omslaan in een variant die voor de mens gevaarlijk is. "Dit moet een prioriteit zijn voor alle lidstaten", zei verantwoordelijk eurocommissaris Kyprianou.

Virusremmers

De lidstaten moeten voldoende antivirale middelen op voorraad hebben, adviseert 'Brussel'. Het Nederlandse kabinet had eerder al besloten vijf miljoen virusremmers aan te schaffen. Ook een vaccin tegen de 'gewone' griep kan nuttig zijn, om de kans op vermenging met vogelgriep te vermijden, aldus Kyprianou. Dat komt overeen met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

In de huidige variant is de vogelgriep alleen gevaarlijk voor mensen zeer dicht bij besmette kippen. In Azië zijn 115 mensen besmet geraakt, wat in ten minste 59 gevallen tot de dood heeft geleid. Besmettingen van mens op mens zijn nog nooit vastgesteld.

Pandemie

Wetenschappers hameren echter al jaren op de mogelijkheid dat het vogelgriepvirus muteert tot een variant die wel gevaarlijk is voor de mens. "Dat kan leiden tot een pandemie (wereldwijde besmetting), die miljoenen levens kost", schetste de eurocommissaris. Onduidelijk is hoe groot of klein de kans is dat dat ooit gebeurt. Volgende week komen de EU-ministers van Volksgezondheid bijeen om over dit probleem te praten.

In Brussel waren donderdag al deskundigen uit alle EU-landen bijeen voor een spoedzitting. Ze hebben de grenzen gesloten voor pluimvee en pluimveeproducten uit Roemenië. Turkse vogels mochten al sinds begin deze week de EU niet meer in. Dat moet verspreiding van het virus voorkomen.

Toeristen

Toeristen die op vakantie gaan naar Turkije of Roemenië moeten rekening houden met de daar uitgebroken vogelgriep. De ministeries van Landbouw en Volksgezondheid vragen de vakantiegangers donderdag de "maximale voorzichtigheid" in acht te nemen.

Het Rijk adviseert de reizigers zo min mogelijk contact te hebben met het plaatselijk pluimvee. Dat geldt ook voor iedereen die zelf geen kippen heeft, omdat zij de ziekte bijvoorbeeld via kinderboerderijen alsnog naar Nederlandse dieren kunnen brengen.

Verder vragen de ministeries geen dierlijke producten - van eieren en vlees tot jachttrofeeën en huiden - mee te nemen en schoenen zo goed mogelijk schoon te maken.

Watervogels

Eind vorige week kwamen de eerste meldingen binnen van verdachte sterfte onder vogels in Roemenië en Turkije. De eerste symptomen deden niet meteen denken aan vogelgriep, vertelt een deskundige van de Europese Commissie. Vooral watervogels zoals eenden en ganzen leken vatbaar.

Maar donderdag werd duidelijk dat het wel degelijk om vogelgriep gaat, een ziekte die uiterst besmettelijk is. In Turkije staat zelfs vast dat het om de gevaarlijke variant gaat die ook in Azië is opgedoken. De Turkse minister van Volkgezondheid heeft gezegd dat zijn land de situatie onder controle heeft en dat er geen reden is voor paniek.

Sterk

De Brusselse deskundige denkt dat trekvogels een veel grotere rol spelen bij de verspreiding van de gevreesde ziekte dan tot nu toe werd aangenomen. "Als je ziet hoe sterk het Turkse virus lijkt op dat in Siberië en China, en je legt daar een wereldkaart met vogeltrekroutes over, dan kun je 1 plus 1 optellen", legt ze uit.

Om besmetting door trekvogels te voorkomen, moeten in sommige delen van Europa wellicht de kippen in de hokken blijven. Opmerkelijk is dat Nederland in de zomer al een ophokplicht instelde met het oog op de vogelgriep. Ons land werd toen echter teruggefloten door de EU.

/LINK

RIVM-dossier vogelgriep