BENNEKOM - Nederlanders zijn meer gaan bewegen in het dagelijks leven. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Zes op de tien volwassenen voldoen aan de norm, in 2002 was dat nog 52 procent.

Volgens staatsseceretaris Ross (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is de ontwikkeling toe te schrijven aan de acties die er op gericht zijn om Nederlanders in beweging te krijgen. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) voert sinds 2003 daartoe een campagne. Ross opende donderdag het nieuwe kantoor van het NISB in Bennekom.

Uit het TNO-rapport Bewegen in Nederland 2000-2004 blijkt dat de bewegingswinst niet bij alle groepen wordt geboekt. Vooral jongeren bewegen veel te weinig. Dat verklaart ook waarom steeds meer jongeren met overgewicht kampen. Jongeren moeten een inhaalslag maken, aldus Ross.

De staatssecretaris is blij dat het aantal inactieve volwassenen 1 procentpunt is afgenomen: van 9 naar 8. Als norm geldt dat een volwassene tenminste vijf dagen per week zeker een half uur flink moet bewegen of drie keer per week sport. Ross mikt er op dat in 2010 65 procent van de Nederlanders de norm haalt.