MOSKOU - Bij gevechten tussen politieagenten en opstandelingen in hoofdstad Naltsjik van de Russische deelrepubliek Kabardië-Balkarië zijn donderdag zeker zestig doden gevallen. De rebellen hadden eerder enkele gebouwen in de stad bezet. Opstandelingen uit de aangrenzende deelrepubliek Tsjetsjenië eisten in een verklaring de verantwoordelijkheid voor de aanval op de stad op.

Bekijk video: Modem/ Breedband

President Arsen Kanokov liet voor het persbureau Itar-Tass weten dat vijftig rebellen zijn gedood. De andere slachtoffers zouden inwoners van de stad zijn.

Een ziekenhuisbron repte eerder voor een radiozender in Moskou van twintig doden. De ziekenhuismedewerker zei dat dat alle slachtoffers vermoedelijk Russische veiligheidsfunctionarissen waren.

Politiebureau

Kanokov zei dat ongeveer 150 gewapende mannen donderdag een politiebureau en enkele andere overheidsgebouwen bezetten. Russische media berichtten eerder over zestig aanvallers. Na het begin van de actie sloot de politie het centrum van Naltsjik af en ontruimde ze een school in de buurt van het bezette politiebureau. Kabardië-Balkarië geldt als een bolwerk van militante moslims.

Eerder dit jaar brachten politieagenten vijf vermoedelijke moslimsterroristen om, die zich in een huis in Naltsjik hadden verschanst.

Kaukasus

De bevolking van Kabardië-Balkarië bestaat uit ongeveer 900.000 mensen. Naast de Kaukasiërs zijn de Balkaren, die een Turkse taal spreken, een belangrijke bevolkingsgroep in de deelrepubliek. In 1996 riepen Balkaren een eigen republiek uit, maar die werd niet erkend. Alleen vanuit Tsjetsjenië kregen de Balkaren steun voor hun streven naar onafhankelijkheid.