AMSTERDAM - De meeste bewoners van de randstad kunnen zich bij een grote overstroming niet op tijd in veiligheid brengen. De wegen die leiden naar hoger gelegen gebied kunnen bij zo'n ramp de toestroom van auto's niet aan. Daarnaast heeft de overheid onvoldoende reddingsmateriaal om mensen te evacueren. Dat schrijft het Algemeen Dagblad donderdag op basis van informatie van het nieuwe Expertisecentrum Risico- en Crisiscommunicatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De overheid zou volgens de krant voor het eerst erkennen dat de hulp tekort schiet bij een grote overstroming. Een woordvoerder van het ministerie zegt in de ochtendkrant dat het accent ligt op zelfredzaamheid, maar de overheid zal volgens hem al het mogelijke doen. Garanties kan het ministerie niet geven.

De kans op een overstroming zou de komende jaren groter zijn dan het wettelijk ingecalculeerde risico, omdat dijken en zeeweringen voor 2020 niet aan de gestelde maatstaven zullen voldoen. Volgens de woordvoerder van het ministerie bestaat voor een grootschalige overstroming geen scenario. Hij zegt dat daar geen voorbereiding te treffen is.