DEN HAAG - Oud-VVD-minister van Defensie en lid van de Raad van State, Joris Voorhoeve, heeft woensdag kritiek geuit op de Amerikaanse president Bush. Voorhoeve maakt zich er kwaad over dat Bush voor het vierde opeenvolgende jaar geweigerd heeft de Amerikaanse bijdrage van 34 miljoen euro aan het Wereldbevolkingsfonds van de Verenigde Naties (Unfpa) te betalen.

Met dat bedrag had volgens Unfpa voorkomen kunnen worden dat dit jaar in arme landen 4700 vrouwen rond de bevalling sterven en twee miljoen vrouwen ongewenst zwanger raken. Ook 800.000 abortussen en de dood van 77.000 baby's en kinderen had met het Amerikaanse geld voorkomen kunnen worden.

Voorhoeve uitte zijn kritiek in zijn functie als voorzitter van het bestuur van het World Population Foundation, bij de presentatie van het jaarlijkse rapport van het Unfpa in Den Haag.

Abortusprojecten

Het Amerikaanse Congres had de bijdrage aan Unfpa wel goedgekeurd, maar Bush' weigering is volgens Voorhoeve puur voor "binnenlands politiek gebruik". Volgens Voorhoeve is de weigering erin gelegen dat het Unfpa er enige jaren geleden van werd beschuldigd dat het fonds indirect abortusprojecten in China had gesteund. Amerikaanse deskundigen deden onderzoek naar de beschuldigingen en kwamen tot de conclusie dat er niets van klopte. Desondanks weigert Bush sindsdien Unfpa te betalen.

"De blokkade van Bush is contraproductief. Hij is tegen abortus maar door het geld aan Unfpa te onthouden krijg je juist meer illegale abortussen in ontwikkelingslanden. Er ligt een directe link tussen de 34 miljoen dollar en 4700 moeders die sterven rond de bevalling, twee miljoen ongewenste zwangerschappen en ontelbaar veel extra HIV/aids-besmettingen", aldus Voorhoeve.

Nederland

Overigens hebben de EU-landen besloten het bedrag dat Bush inhoudt, bij te passen. Nederland is de grootste donor van de Unfpa met een bijdrage van 65 miljoen euro dit jaar. Het totale budget van de Unfpa is ongeveer 500 miljoen dollar.