UTRECHT - De Universiteit Utrecht en de Hogeschool van Utrecht hebben maandag de band verbroken met studentenvereniging Veritas. Aanleiding daarvoor zijn klachten over ontgroeningsrituelen tijdens de introductiedagen in augustus. Studentenvereniging Unitas raakt om dezelfde reden subsidie voorlopig kwijt.

Eerstejaarsstudenten verklaarden dat ze gedwongen werden bruistabletten op te eten waardoor ze gingen schuimbekken. Veder kregen ze poep in hun haren gesmeerd, moesten ze de schoenen van ouderejaars likken en werden ze dag en nacht afgebekt. Ook moesten ze dicht op elkaar gepakt in een veel te warme ruimte langdurig liederen zingen.

De universiteit en de hogeschool besloten vorige week tot een onderzoek naar aanleiding van de klachten, die zowel geuit waren over Veritas als over de studentenvereniging Unitas. Maandag maakten de onderwijsinstellingen bekend dat de verenigingen zich niet hebben gehouden aan het vorig jaar nog aangescherpte protocol rond de introductie van nieuwe studenten.