DAMASCUS - De Syrische minister van Binnenlandse Zaken Ghazi Kanaan heeft woensdag zelfmoord gepleegd in zijn kantoor in Damascus. Dat heeft het Syrische persbureau SANA gemeld. Enkele uren voor zijn daad had Kanaan al gezinspeeld op zijn dood. "Ik denk dat dit mijn laatste verklaring wordt", zei hij in een vraaggesprek met een radiostation in Libanon.

Kanaan was gedurende twintig jaar hoofd van de Syrische militaire inlichtingendienst in Libanon. Hij werd in de functie eind 2002 opgevolgd door Rustum Ghazali. Beide mannen worden door de Verenigde Staten verdacht van hulp aan terroristen. In juni blokkeerde de Amerikaanse regering hun banktegoeden.

Kanaan werd twee weken geleden ondervraagd door de Duitser Detlev Mehlis, het hoofd van het VN-team dat onderzoek heeft gedaan naar de moord op de Libanese ex-premier Rafik al-Hariri. Het VN-rapport wordt binnenkort gepresenteerd.

De aanslag op Hariri was vermoedelijk het werk van Syrië of pro-Syrische krachten in Libanon. De dood van de anti-Syrische oud-premier leidde uiteindelijk tot het vertrek van het Syrische leger en inlichtingendienst uit Libanon.