DENPASAR - Ongeveer vijfhonderd woedende demonstranten hebben woensdag geprobeerd de Kerobokan-gevangenis in Densapar op het Indonesische eiland Bali te bestormen, waar verscheidene veroordeelden van bomaanslagen worden vastgehouden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat meldden ooggetuigen. De menigte eiste de onmiddellijke executie van drie islamitische militanten die betrokken waren bij de aanslagen in 2002 op Bali.

Ze riepen "Doodt Amrozi, doodt Amrozi". Amrozi is ter dood veroordeeld wegens zijn rol in de aanslagen. Op de dag af drie jaar geleden vonden 202 mensen de dood, onder wie vier Nederlanders, door een explosie in een nachtclub op het vakantie-eiland. Sinds de zelfmoordaanslagen van twee weken geleden op Bali is de roep om de executie van de betrokkenen bij de aanslagen van 2002 steeds luider geworden. De toeristische sector heeft zwaar geleden onder de aanslagen.

Overplaatsing

Een dag eerder plaatsten de autoriteiten drie terdoodveroordeelden van de aanslag op Bali over naar een gevangeniseiland voor de kust van Java, maar andere betrokkenen van de aanslagen blijven in Kerobokan vastzitten. Als reden voor de overplaatsing van Amrozi, Imam Samudra en Mukhlas gaf de gevangenisleiding veiligheidsoverwegingen op.

Volgens het persbureau AFP slaagden de demonstranten erin een deel van de ijzeren hoofdingang te verwijderen, maar lukte het de politie de meute buiten de poort te houden. Extra agenten zijn inmiddels naar de gevangenis gestuurd. Het protest volgde enkele uren na een ingetogen herdenking van de aanslagen van 2002.

Ongeveer vierhonderd Indonesiërs en buitenlanders waren bijeengekomen bij het monument op Kuta Beach waarin de namen van de 202 slachtoffers van de bomaanslagen staan geëtst.