DEN HAAG - Het Nederlandse Urban Search and Rescue-team (USAR) heeft de zoektocht naar overlevenden onder het puin van een ingestorte school in het Pakistaanse Bagh opgegeven. Een woordvoerder van het team zei woensdag dat het uitgesloten is dat er nog kinderen in leven zijn onder het puin. De eenheid zoekt nog wel op andere locaties in de stad en heeft zich toegelegd op het verlenen van medische hulp aan gewonden.

De Nederlandse eenheid, die bestaat uit 61 medewerkers, kwam maandag in Pakistan aan waar het team in vier groepen werd verdeeld. Twee van die groepen doorzochten de puinhopen van een school waar normaal gesproken 1100 leerlingen naartoe gaan. Daarbij werd een groot aantal overleden slachtoffers gevonden.

"We zijn gestopt om bij de school te zoeken omdat er geen overlevenden meer onder het puin liggen", aldus de woordvoerder. "Er wordt nog wel op andere plekken in de stad gezocht. Daarnaast houdt het team zich bezig met het verlenen van medische hulp aan gewonde mensen die vanuit de bergen naar Bagh komen."

Zoeken

USAR krijgt mogelijk door het Pakistaanse leger een andere plek toegewezen om naar overlevenden te zoeken. Deze locatie ligt ruim twintig minuten buiten de stad. De kans om nog overlevenden onder het puin te vinden, is volgens de USAR-woordvoerder sterk afhankelijk van de gebruikte bouwmaterialen.

"Als er veel betonplaten zijn gebruikt, is die kans groter. In het geval van een aardbeving brokkelen de platen in grote stukken af waardoor ruimtes in het puin ontstaan waarin mensen zich in leven kunnen houden. Maar veel gebouwen in het rampgebied, zoals de school waar we nu hebben gezocht, zijn opgetrokken uit kleine bakstenen. Als die bouwwerken instorten, krijg je geen holtes."