ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem maakt woensdag bekend hoeveel schadevergoeding de Nederlandse Staat moet betalen aan de vrijgesproken marinier Eric O. . Het Openbaar Ministerie vervolgde O. omdat hij in Irak een plunderaar zou hebben doodgeschoten. Maar het gerechtshof sprak hem vrij. Zijn advocaat G.J. Knoops heeft 300.000 euro geëist.

Eric O. loste op 27 december 2003 waarschuwingsschoten op een groep Irakezen die mogelijk een container wilde plunderen. Daarbij zou een Irakees zijn getroffen en gedood. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgde de marinier daarvoor. Justitie vond dat O. de Irakees had doodgeschoten omdat hij zich niet aan de geldende instructies had gehouden.

Maar het hof sprak Eric O. vrij op basis van internationaal geldende geweldsvoorschriften. Justitie had de zaak in eerste instantie ook te zwaar ingezet, vond het hof. Het OM wilde de marinier namelijk vervolgen voor moord of doodslag dan wel dood door schuld. Volgens het hof "was het OM kennelijk onvoorbereid hoe een dergelijk incident aan te pakken".

Knoops verklaarde dat het bedrag niet bedoeld is om O. van een oudedagsvoorziening te voorzien, maar vooral om hem te rehabiliteren.