BONN - De Verenigde Naties (VN ) verwachten dat over vijf jaar vijftig miljoen mensen ontheemd zijn in verband met milieuproblemen. De stijging van de zeespiegel, woestijnvorming en catastrofale, door het weer veroorzaakte overstromingen leiden nu al tot een toename van het aantal milieuvluchtelingen.

De VN vrezen dat uiteindelijk honderden miljoenen personen het slachtoffer worden van de klimaatveranderingen en andere milieurampen. De internationale gemeenschap moet deze nieuwe categorie vluchtelingen dringend erkennen en de hulp uitbreiden, stellen deskundigen van de Universiteit van de Verenigde Naties (United Nations University ) in het Duitse Bonn. Zij presenteerden dinsdag hun bevindingen, een etmaal voor de internationale VN-dag voor vermindering van rampen.

Milieuvluchtelingen

De wetenschappers stellen dat het aantal milieuvluchtelingen het aantal andere ontheemden, zoals politieke vluchtelingen en asielzoekers, binnenkort overvleugelt. Nu al nadert het aantal milieuvluchtelingen het officiële aantal van 19,2 miljoen personen onder de zorg van de VN-organisatie Unhcr.

De gedwongen migratie is het grootst in de Afrikaanse Sub-Sahara. Maar ook in India en andere delen van Azië zijn miljoenen mensen van huis en haard verdreven door milieuproblemen.

Definitie

In tegenstelling tot slachtoffers van politieke onrust of geweld, is er voor milieuvluchtelingen niets in internationale overeenkomsten geregeld, aldus de VN-deskundigen. De Nederlandse rector van de VN-universiteit in Bonn, VN-ondersecretaris-generaal Hans van Ginkel, pleit voor een zorgvuldige definitie van het begrip milieuvluchtelingen om hen te onderscheiden van economische vluchtelingen. Deze laatste categorie personen vertrekt immers vrijwillig op zoek naar een beter leven.