DEN HAAG - De Tweede Kamer wil lage inkomens die niet profiteren van belastingkortingen financieel tegemoet komen. Een meerderheid schaarde zich dinsdag achter een PvdA -voorstel hiervoor.

Minister Zalm (Financiën) en staatssecretaris Wijn (Financiën) lieten vorige week tijdens de algemene financiële beschouwingen nog weten niets in het voorstel te zien.

Hogere zorgtoeslag

Sommige huishoudens betalen zo weinig belasting dat ze fiscale kortingen als de kinderkorting of de ouderenkorting niet van hun lage inkomens kunnen aftrekken. De Kamer wil nu dat ze dat geld toch krijgen via een hogere zorgtoeslag, de compensatieregeling in het nieuwe zorgstelsel. De Kamerwens kost ruim 100 miljoen euro.

Staatssecretaris Wijn heeft nog steeds grote moeite met het plan. Volgens hem is het vanwege de extra taken als gevolg van het nieuwe zorgstelsel in 2006 onuitvoerbaar voor de Belastingdienst.

Kritiek

Daarnaast heeft hij kritiek op de financiële dekking van het plan. Een verlaging van de algemene heffingskorting pakt negatief uit voor onder meer AOW'ers en minima met kinderen. "Het evenwicht in het koopkrachtbeeld wordt doorbroken. Ik heb respect voor Kamermeerderheden, maar als de Belastingdienst iets niet kan, dan kan het ook niet", zei Wijn dinsdag.

De discussie over de fiscale kortingen zal begin november terugkomen als de Tweede Kamer het Belastingplan voor volgend jaar bespreekt.