De Amerikaanse opsporingsdienst FBI heeft drie personen opgepakt, onder wie een zeventienjarige tiener uit de staat Florida, die verdacht worden van de grootschalige hack op Twitter eerder deze maand. Accounts van tientallen wereldberoemdheden werden gehackt en gebruikt om mensen op te lichten voor bitcoins.

Volgens Amerikaanse media worden de personen voor dertig vergrijpen aangeklaagd, waaronder georganiseerde fraude, communicatiefraude, identiteitsdiefstal en de illegale hack.

Mogelijk moet de tiener morgen al voor de rechter verschijnen en naar verluidt wordt de zeventienjarige via het rechtssysteem voor volwassenen berecht.

Binnen half uur werden Twitter-gebruikers voor 100.000 dollar opgelicht

Medio juli werden op accounts van onder meer de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden, Tesla-topman Elon Musk, rapper Kanye West en Microsoft-oprichter Bill Gates berichten geplaatst waarin mensen verleidt werden met een deal. Als zij een bedrag overmaakten naar een bitcoinrekening, zouden zij eenmalig een verdubbeling van dat bedrag terugkrijgen.

Hoewel Twitter meteen trachtte de accounts te deactiveren, maakte de 'bitcoinbende' ruim 100.000 dollar buit.

Niet alleen accounts van Apple, Uber en Amazon-oprichter Jeff Bezos werden gehackt. Ook het Twitter-account van PVV-leider Geert Wilders werd overgenomen. Er werd een Marokkaanse vlag als banner ingesteld en er werden op de tijdlijn veelal complottheorieën gedeeld.

Mogelijk hadden de hackers een Twitter-medewerker betaald voor de toegang. Het bedrijf gaf zelf toe dat er aanwijzingen zijn gevonden dat interne systemen zijn misbruikt.