MUZAFFARABAD - Zware regenval en harde wind zorgen ervoor dat de reddingswerkzaamheden in het door een zware aardbeving getroffen Pakistan uiterst moeizaam verlopen. De Pakistaanse autoriteiten zagen zich gedwongen dinsdag alle helikopters aan de grond te houden.


De aardbeving van zaterdag had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter

"Alles is gestopt", meldden correspondenten uit alle delen van Noord-Pakistan. Meteorologen verwachten dat het slechte weer zeker 24 uur zal aanhouden. Vele duizenden mensen liggen nog onder de puinhopen.

Medicijnen

Overlevenden wachten, na de aardbeving van zaterdag, nog altijd op medicijnen, dekens, voedsel en schoon water. Het bevestigde Pakistaanse dodental stond dinsdag op bijna 22.500. Meer dan 40.000 mensen zijn gewond geraakt.

Volgens een legerwoordvoerder hebben duizenden mensen inmiddels enige vorm van hulp gekregen, maar blijven even zovelen daar nog van verstoken. Prioriteit is iedereen te bereiken en ze te helpen, aldus de woordvoerder.

Verwoesting

Omdat wegen en bruggen goeddeels zijn verwoest, gebeurt die hulpverlening vooral met helikopters. Onder meer Pakistan zelf, de VS en Duitsland hebben die ingezet. De internationale gemeenschap heeft tot nu toe in totaal honderd miljoen dollar toegezegd aan hulp en stuurde vijfhonderd reddingswerkers.

Niet alleen veel scholen zijn verwoest, ook ongeveer duizend ziekenhuizen zijn er niet meer, aldus de Verenigde Naties dinsdag. Dat is een zoveelste tegenslag in het reddingswerk.