LONDEN - De Britse politie heeft een grote bende opgerold die duizenden Turkse Koerden het land in zou hebben gesmokkeld. Agenten in Londen en in het graafschap Lincolnshire verrichtten tien arrestaties, meldde de BBC dinsdagochtend. Alle verdachten zijn van Turks-Koerdische komaf.

Een twee jaar durende operatie ging vooraf aan de actie van dinsdag. Volgens de Britse omroep heeft Scotland Yard bij operatie Bluesky samengewerkt met de politie in Nederland, België, Frankrijk, Italië en Denemarken. De illegale immigranten betaalden veelal tussen de 3000 en 5000 pond (4500 tot 7500 euro) aan de smokkelaars. Die hadden ze een betere toekomst beloofd.

Onder de arrestanten zijn zeker zes bendeleiders, aldus de politie. Ze deed invallen in twaalf woningen in Londen en een in Lincolnshire. De rechercheurs omschrijven het netwerk als 'zeer geavanceerd'.

Volgens de BBC heeft de bende tienduizenden mensen gesmokkeld en daar miljoenen mee verdiend. Eenmaal in Groot-Brittannië aangekomen, werden de Turkse Koerden geplaatst in slecht betaalde baantjes of moesten het zelf maar uitzoeken.