AMSTERDAM - Een brand in een loods aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam veroorzaakt de nodige verkeersoverlast. Op de wegen rond de Piet Heintunnel staan lange files. De brand, nabij de Jan Schaefferbrug, gaat gepaard met een enorme rookontwikkeling. Het gebied rondom de loods is daarom afgezet. De brandweer had de brand rond 12 uur nog niet onder controle.

De brand brak uit omstreeks 10.00 uur en liet zich aanvankelijk niet zo ernstig aanzien. Dat veranderde snel, want binnen een half uur sloegen de vlammen uit de gevel. Op het moment van het uitbreken van de brand waren er mensen in het gebouw aan het werk. Ze konden er tijdig uitkomen. Politie noch brandweer kon bevestigen dat laswerkzaamheden de oorzaak waren. Volgens een woordvoerder is uit metingen in ieder geval gebleken dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Het vuur wordt zowel vanaf de wal als vanaf het water bestreden. Het verkeer blijft voorlopig omgeleid. Eerder op de ochtend leidde de afsluiting tot opstoppingen op de ringweg en rond de Piet Heintunnel.

Maandagavond rond 21.30 uur werd gemeld dat de brand onder controle is. Het vuur woedde nog in het gebouw, maar kon zich niet meer uitbreiden, aldus de brandweer.

De omgeving van het pakhuis blijft de komende nacht afgezet wegens instortingsgevaar. De politie leidt het verkeer om.