BARCHEM - De politie heeft nog geen spoor van het gezin uit Barchem, dat vijf weken geleden met de noorderzon uit het Achterhoekse dorp vertrok. De politie heeft via familie wel indirect contact met de ouders van de drie kinderen, maar weet niet of het gezin in Nederland verblijft, of in het buitenland zit.

De politie vond na het vertrek een briefje in de woning met de tekst "we zijn er even niet". Volgens een politiewoordvoerder voelden de ouders zich onder druk gezet. "Mogelijk is een voorlopige ondertoezichtstelling van de kinderen de oorzaak", vertelde de woordvoerder dinsdag.

Omdat de politie de indruk heeft dat het welzijn van de kinderen momenteel niet in het geding is, wordt geprobeerd via overleg tot een oplossing te komen. De gezinsvoogd en vertrouwenspersoon van de ouders spelen daarin een belangrijke rol. Een heksenjacht op het gezin zou volgens de politiewoordvoerder een verkeerde reactie kunnen geven.

Maandag werd voor de rechtbank in Zutphen een leerplichtzaak tegen de ouders behandeld, wegens langdurig schoolverzuim. Het Openbaar Ministerie eiste een boete van 100 euro. De rechter heeft de zaak aangehouden tot er meer bekend is over de achtergronden van de problemen binnen het gezin.