ROTTERDAM - De douane in Rotterdam heeft vorige maand ruim vijftien miljoen namaak merksigaretten onderschept. Dat liet het ministerie van Financiën weten.

Op 26 september werd een partij van 6,6 miljoen sigaretten gevonden in een container met toiletpotten. De sigaretten werden ontdekt door een tabakshond die aansloeg bij een controle van de container. Scanbeelden wezen uiteindelijk uit dat de container maar voor een klein deel was gevuld met wc-potten en voor het grootste deel was beladen met illegale tabakswaar.

Eerder in de maand onderschepte de douane al een container met negen miljoen namaaksigaretten. Beide partijen waren afkomstig uit China. Het gaat om illegaal gefabriceerde sigaretten die er uit zien als rookwaar van bekende merken.

Tsjechië

De lading van 6,6 miljoen sigaretten was bestemd voor Tsjechië. Als de partij in Nederland op de markt was gekomen, zou volgens het ministerie van Financiën voor ongeveer 1 miljoen euro aan belastingen zijn ontdoken. De partij van negen miljoen sigaretten had het Verenigd Koninkrijk als eindbestemming. Als ze daar op de markt waren gekomen, zou voor ongeveer 3 miljoen euro aan belasting zijn ontdoken. Ook deze grote partij werd opgespoord door een tabakshond.