BRUSSEL - De Europese Unie verbiedt vanaf maandagmiddag de import van levend pluimvee uit Turkije, om te voorkomen dat de vogelgriep uit dat land overslaat. Een woordvoerder van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft dat aangekondigd nadat enkele dagen eerder duidelijk werd dat 1700 kalkoenen op een kwekerij in Turkije aan vogelgriep waren gestorven.

Ook vogelveren (dons) komen onder het importverbod te vallen. Eerder al was de invoer van vlees van gevogelte uit Turkije verboden. Alleen hittebehandeld vlees mag de EU nog in.

Roemenië

Tegen Roemenië neemt de EU vooralsnog geen maatregelen, hoewel ook daar vogels onder verdachte omstandigheden zijn doodgegaan. De eenden in kwestie hadden wel antilichamen voor vogelgriep, maar dat is volgens de woordvoerder van de Commissie geen bewijs dat de gevreesde ziekte de oorzaak van hun dood is.

Menselijke variant

Zowel bij de Turkse als bij de Roemeense vogels gaat het onderzoek voort. In Turkije is het nog onduidelijk of het om een 'gewone' vogelgriep gaat, of om de gevaarlijke variant. Die is niet alleen zeer besmettelijk. Wetenschappers zijn bang dat die vogelgriep kan muteren tot een menselijke variant, die veel slachtoffers kan eisen. Ook Roemenië speurt verder. De vogels worden tot nu toe uitsluitend in Roemeense laboratoria onderzocht.