ISLAMABAD - Het Nederlandse Urban Search and Rescue-team is maandagochtend in Pakistan aangekomen. Dat liet een woordvoerder van het team maandag weten. De eenheid gaat zoeken naar slachtoffers die onder het puin zijn bedolven door de aardbeving. Het is nog onduidelijk in welk gebied de Nederlanders precies worden ingezet.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De ruim zestig reddingswerkers en acht speurhonden van het team zijn gespecialiseerd in het zoeken naar en redden van bedolven slachtoffers. De hulpverleners van politie, brandweer, defensie en medici vertrokken in de nacht van zondag op maandag vanaf de luchthaven in Eindhoven. Ze kwamen rond 11.30 uur (Nederlandse tijd) op de luchthaven van Islamabad aan.

Instructies

"Er zijn drie bussen en een aantal vrachtwagens ingezet om de teamleden te vervoeren", aldus de woordvoerder. "We zijn nu nog in afwachting van instructies over het gebied waar de mensen worden ingezet."

Volgens de woordvoerder gaat het Nederlandse team zo spoedig mogelijk met man en macht aan het werk in een poging nog levende slachtoffers onder het puin vandaan te halen. "De tijd begint echt te dringen. Als we er heel vroeg bij zijn, wordt het team wel eens in meerdere eenheden gesplitst die elkaar afwisselen. Maar in dit geval zetten we alle mensen en materieel meteen in. Als er nog mensen leven onder het puin, zijn ze ernstig verzwakt. We zetten alles op alles om deze mensen te redden."