ARNHEM - Advocaat-generaal J. Koers heeft maandag voor het gerechtshof in Arnhem een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 61-jarige Paul de R. Volgens Koers staat vast dat De R. in november 1999 het Baarnse echtpaar Müller met vooropgezet plan heeft vermoord. De R. begroef zijn slachtoffers op het terrein van de door hem beheerde kinderboerderij in Baarn. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Utrecht De R. al tot levenslang.

Paul de R. werd in januari 2004 gearresteerd, nadat de stoffelijke overschotten van het vermoorde echtpaar waren gevonden. Misdaadjournalist Peter R. de Vries bracht de zaak door eigen onderzoek aan het rollen.

"Gruwelijk" en "gecompliceerd", noemde Koers de zaak in zijn betoog maandag. De complexiteit is veroorzaakt door de zwijgzame opstelling van De R. De verdachte legde pas een eerste verklaring af na zijn veroordeling in Utrecht, waartegen hij in hoger beroep ging.

Tijdens een eerdere zitting voor het hof in Arnhem, in maart van dit jaar, bekende hij de moord op Hans Müller (69). Hij zou hem hebben gewurgd. Van de dood van Ria zou De R. niets hebben geweten. "Wat er precies is gebeurd, zullen we waarschijnlijk nooit weten", zei Koers. Maar de verklaring van De R. gelooft de aanklager in elk geval niet.

Geldnood

Volgens Koers heeft De R. zowel Hans als Ria gedood om te kunnen beschikken over hun ruime financiële vermogen. De verdachte verkeerde destijds voortdurend in geldnood.

Koers wees uitvoerig op een eerdere zaak waarin de R. verdachte is geweest. Die draaide om de verdwijning van de eveneens vermogende, Haarlemse weduwe Tina Akersloot, in 1970. Van haar werd nooit meer iets vernomen, het vermoeden is dat zij is vermoord. De R. trok in haar huis, zoals hij na de verdwijning van de Müllers ook in hun huis is gaan wonen. De politie kreeg het bewijs tegen De R. destijds niet rond.

Verdwijning

Tijdens het proces voor het hof in Arnhem is De R. opnieuw gevraagd naar zijn betrokkenheid bij de verdwijning van de Haarlemse. De R. volhardde in zijn ontkenning. Koers wees op de verklaring van een getuige - een criminele kennis van De R. - die heeft verklaard dat De R. de moord op de weduwe heeft toegegeven.

Pieter Baan Centrum

In het kader van de Baarnse zaak is De R. tot tweemaal toe onderzocht door het Pieter Baan Centrum (PBC), de observatiekliniek van justitie. Tweemaal kwam men tot de conclusie dat de man contactgestoord is, dat er groot gevaar voor herhaling bestaat en dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Het PBC heeft geadviseerd tbs op te leggen. Voor Koers is dat geen optie. "Er past slechts een levenslange gevangenisstraf", aldus de advocaat-generaal.