BERLIJN - Na wekenlange moeizame coalitieonderhandelingen heeft Angela Merkel het pleit toch in haar voordeel beslecht. De CDU/CSU-leidster volgt Gerhard Schröder op als bondskanselier. Maar daarvoor moeten de christen-democraten een zware prijs betalen bij de verdeling van de ministersposten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De SPD van Schröder krijgt acht ministerportefeuilles, meldden welingelichte bronnen maandag. Daaronder zijn de kernministeries van Buitenlandse Zaken, Financiën en Justitie. Verder krijgen de sociaal-democraten Ontwikkeling, Gezondheid, Milieu, Verkeer, Arbeid en Sociale Zaken onder hun beheer.

Ministerposten

CDU/CSU moet genoegen nemen met zes ministerposten, waarbij Economie en Technologie de belangrijkste is. De Beierse CSU-leider Edmund Stoiber, die Merkel terzijde stond in de onderhandelingen met Schröder en SPD-voorzitter Franz Müntefering, heeft laten weten dat hij dit ministerie gaat leiden. De christen-democraten hebben verder Defensie, Binnenlandse Zaken, Familiezaken, Landbouw en Onderwijs binnengesleept.

Het ministerie van Algemene Zaken valt automatisch onder de bondskanselier. Ook levert CDU/CSU als grootste partij de parlementsvoorzitter in de Bondsdag.