HILVERSUM - Arjan Erkel hoopt dat het geschil tussen het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en zijn voormalig werkgever Artsen zonder Grenzen (AzG) zonder uitspraak van de rechter tot een oplossing komt. Het conflict draait om het losgeld dat in 2004 voor de ontvoerde hulpverlener werd betaald. Het ministerie wil dat geld terug van AzG.

"Er zijn al zo veel conflicten in de wereld. Kom eens tot elkaar", zei de hulpverlener zondagavond in het radioprogramma Met het oog op Morgen. Dinsdag getuigt Erkel voor de rechtbank in Genève in de zaak. Hij hoopt dat hij dan ook de kans krijgt om de partijen op te roepen tot verzoening.

Artsen zonder Grenzen

Arjan Erkel werkte in 2002 voor de Zwitserse afdeling van Artsen zonder Grenzen in Dagestan, toen hij werd ontvoerd. Op 11 april 2004 kwam hij na 607 dagen vrij. Voor de vrijlating werd een miljoen euro betaald.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken draaide voor driekwart op voor dat bedrag. Het ministerie noemt dat nu een voorschot, omdat de hulporganisatie niet al het geld beschikbaar had. Artsen zonder Grenzen betwist dat en wil zelfs dat Nederland het aandeel van 230.000 euro terugbetaalt.

Onenigheid

Emoties en principes van beide partijen hebben tot op heden verhinderd dat er een oplossing voor de onenigheid is, aldus Erkel zondag. Het is volgens hem belangrijk dat het conflict snel vergeten raakt, om Nederlanders in het buitenland niet langer in gevaar te brengen. Erkel vertrekt maandagmiddag naar Genève.