MADRID/RABAT - Het drama rond de duizenden Afrikaanse vluchtelingen in Marokko houdt onverminderd aan. Onder internationale druk begon Rabat dit weekeinde met het weer ophalen van grote groepen vluchtelingen in de Sahara, die daar volgens hulporganisaties zonder eten en water waren geplaatst.

Ze zullen de komende dagen worden teruggevlogen naar hun geboortelanden, vrijwel zonder uitzondering landen ten zuiden van de Sahara.

Spaans grondgebied

De betrokken Afrikanen waren de afgelopen weken betrokken bij vaak massale pogingen om de door Marokko omsloten Spaanse enclaves Melilla en Ceuta binnen te dringen. Op Spaans grondgebied hopen de vaak jonge Afrikaanse mannen op toegang tot de Europese Unie, waar ze een nieuw leven willen beginnen. Bij de uitbraken vielen zeker elf doden en vele honderden mensen werden aan Spaanse of Marokkaanse zijde opgepakt.

Artsen zonder Grenzen (AzG) berichtte al voor het weekeinde in de woestijn in het zuiden van Marokko ruim vijfhonderd immigranten hebben aangetroffen, die eerder in de buurt van de Spaanse enclaves waren opgepakt. De organisatie berichtte dat de illegalen volledig aan hun lot waren overgelaten.

Woestijn

De immigranten vertelden aan AzG dat ze met bussen en vrachtwagens waren overgebracht naar een woestijngebied aan de grens met Algerije, ongeveer 600 kilometer ten zuiden van de Oost-Marokkaanse plaats Oujda. Volgens een Spaanse organisatie, SOS Rasicmo, zijn zeker 2400 illegalen zo in de woestijn "geparkeerd".

Een deel daarvan betrof Afrikanen die juist door Spanje weer aan Marokko waren uitgeleverd. Madrid heeft de uitzettingen volgens Spaanse media gestaakt totdat duidelijk is wat het lot van de betrokkenen is.