WARSCHAU - Voor de presidentsverkiezingen in Polen is vrijwel zeker een tweede en beslissende stemronde nodig. De eerste ronde zondag leverde volgens prognoses geen winnaar op. Van de twaalf kandidaten haalde niemand de noodzakelijke absolute meerderheid.

De strijd zal nu op 23 oktober gaan tussen Donald Tusk van het liberale Burgerplatform (PO) en Lech Kaczynski van de conservatieve partij Orde en Rechtvaardigheid (PiS). Kort na het sluiten van de stembussen bleek uit exit polls dat Tusk ruim 38 procent van de stemmen zou krijgen en Kaczynski ongeveer 32 procent.

Machtsovername rechts

De machtsovername van rechts in de jonge EU-lidstaat lijkt met deze voorlopige uitslagen overigens al voltooid. Twee weken geleden werd bij de parlementsverkiezingen de linkse coalitie weggevaagd. De linkse president Kwasniewski is na twee termijnen niet herkiesbaar.

Opkomst

De opkomst zondag was overigens niet indrukwekkend. Volgens prognoses kwam ongeveer de helft van de stemgerechtigde Polen opdagen (49,8 procent). Slechts iets meer dan een derde van de dertig miljoen Poolse kiezers was zondagmiddag om 16.30 uur naar de stembus geweest om een nieuwe president te kiezen.

De stembussen waren toen al meer dan tien uur open. De stembureaus sloten om acht uur, met één uitzondering: een stembureau in Opper-Silezië blijft een uur langer open omdat een bejaarde vrouwelijke kiezer daar tijdens het wachten overleed. Bij de parlementsverkiezing van 25 september bereikte de opkomst een laagterecord met 40 procent.