LONDEN - Het ziet ernaar uit dat alle Britse pubs te maken gaan krijgen met een rookverbod en niet alleen de gelegenheden waar ook voedsel wordt geserveerd. Dat meldden diverse Britse zondagskranten.

Premier Blair zou niet langer meer vasthouden aan het oorspronkelijke idee dat rokers nog wel welkom zouden zijn in pubs en bars waar de voedselverstrekking beperkt blijft tot kant-en-klare-snacks als chips. Hij zou hebben laten weten dat hij zich niet zal verzetten tegen plannen van minister Patricia Hewitt van Volksgezondheid om het roken in horecagelegenheden te beperken tot 'rookcoupés' zonder bediening, bar en voedsel.

Protestacties

Als de voornemens voor een gedeeltelijk horecarookverbod moeten plaatsmaken voor een totaal verbod, krijgt de regering te maken met protestacties van rokers, die veelal hun heil zullen moeten zoeken op straat. Maar zij zal volgens de media dan waarschijnlijk wel de bierbrouwers - die vinden dat het simpeler is als voor alle horecagelegenheden dezelfde regels gelden - en de artsen achter zich krijgen. Op de oorspronkelijke plannen, die eind 2004 werden gepresenteerd, kwam veel kritiek omdat tal van organisaties die maar halfhartig vonden.

Beslissing

Al op korte termijn gaat het kabinet van Blair een besluit nemen. Volgens The Observer van zondag zijn de belangrijkste ministers voor een totaal verbod. Alleen minister John Reid van Defensie, die als minister van Volksgezondheid de oorspronkelijke plannen opstelde, is tegen, aldus de krant.